Тийм билдинг (team building)

На организирането на тим билдинг през последните години се гледа по един определен начин, а именно като на събирането на хората от цялата фирма с цел сплотяването им чрез малко спорт, малко забавление и много храна и алкохол. Това е шега, разбира се, но така или иначе именно това е начинът, по който се случват нещата най-често. Може ли да има и друг начин?

 

Какви се истинските ползи и предимства на професионално направения тим билдинг?

 

Скъсяване на дистанцията между отделите в една фирма

Виждането на служителите в друга светлина често подсказва на ръководителите по-подходящи работни места за тях

Ясно и оптимално разпределение на ролите в екипа

Ефективни групови процеси на вземане на решение

Излизат наяве креативността и творчеството, заложени в служителите

Ръководителите могат лесно да забележат кои са неформалните лидери в организацията, а това е важно, защото често те се различават от формалните

Споделена визия и съгласуваност между лични и корпоративни цели

Намалява се конкуренцията между служителите на работното място

Сваля се напрежението между отделите и индивидите

Увеличава се подкрепата между служителите, което ги прави по-успешни

Увеличава се значително чувството за принадлежност към колектива

Повишава се удовлетвореността и доверието към компанията

Повишава се екипния ентусиазъм

Повишава се мотивацията

Изгражда се на взаимозависимост

Разрешаване на конфликти

Неформално общуване между членовете на екипа

 

Тим билдинга може да се проведе в няколко разновидности:

 

1. Навън (outdoor teambuilding)

Подходящи, в случай че искате вашите служители да се разведрят и избистрят своите умове. На подобен тип тим билдинг, хората се зареждат положително и като цяло атмосферата в колектива се подобрява. Outdoor тим билдинга помага на участниците да започнат повече да си вярват и да разчитат един на друг.

Интересни варианти за outdoor са пейнтбол, планински преходи, катерене, колоездене, каране на АТВ-та, езда и много други. Катерене, каньонинг, рафтинг, „въжени активности” са други варианти.

Тук могат да се организират и игри, свързани с построяването на къща, самолет, лодка, крепост.

Вариант на същата тема е построяване на лодки или катамарани и реално състезание с построените прототипи по река след това.

Търсенето на скрито съкровище предлага вълнуващо екипно преживяване в допълнение към целите за развитие на комуникацията в колектива. Вариант на тази игра е „Ловци на забележителности”. Това е нещо като Томб Райдър игра с откриване на части от пъзел, сглобяването на който води до откриване на целта.

Оцеляването винаги си остава хит в тим билдинг заниманията, защото предлага богат набор от възможности за работа в екип.

 

2. Вътре (indoor teambuilding)

Indoor заниманията се организират с цел служителите да открият своята креативна страна и да се допълват в идеите си. Това увеличава работоспособността и помага за по-бързото решаване на въпроси, свързани с работата. Този вид тим билдинг е свързан с ролеви игри, логически игри.

3. Специални (teambuilding events)

Специалните събития са третата възможност за тим билдинг занимания. На подобен тип тим билдинг е добре да заведете вашите служители, за да им покажете вашата признателност към тях. Обикновено това се комбинира с коледни партита и различни поводи за честване, свързани с фирмата. Чрез подобен тип тимбилдинг събития се подобрява чувството за принадлежност към колектива.

4. Социален (social teambuilding)

Социалният тим билдинг е сравнително нов като форма. Участниците в него работят съвместно за екипното построяване на съоръжения за детски площадки, люлки, пързалки, засаждането на дръвчета.

За всички тим билдинг програми водещи са целите. Всичко зависи от това какво искате да постигнете. За това е важно да се знае къде в развитието си се намира екипа ви и къде искате да ви помогнем да стигне. Нашият екип от психолози ще направи заедно с вас предварителен анализ на задачите, които си поставяме.

Можем да организираме тим билдинг за групи от 150 човека във всяка точка на България, а при желание и в чужбина. Ние можем да се погрижим за всички организационни въпроси – настаняване, храна, транспорт, както и всичко необходимо, за да постигнем целите на събитието.

 

Програмата за всеки тим билдинг се прави индивидуално, защото вярваме, че това е най-правилния начин тя да бъде настроена по спецификите на съответния екип.

Свържете се с нас, за да ви бъдем полезни.

 

Всички теми

2011-2021 © Sales-Experts.eu